Nursery Road – Prestwich, Bury

Portfolio Description

Renovation, extension and loft conversion in Prestwich

Location Icon

Location

Prestwich, Bury

Area Icon

Area

Existing - 68m² (GF) & 49m² (FF) & proposed – 107m² (GF) & 72m² (FF)

Cost Icon

Anticipated Cost

£250K+VAT exc. fixtures and fittings (2023)

Services Icon

Services Provided

Sketch proposals/concept design, CGI 3D visuals, detailed planning drawings, detailed building regulations and tender drawings.

Duration Icon

Duration

48 Weeks

Procurement Icon

Procurement

Design & build contractor

The brief

Having recently acquired this property, our client was captivated by its prime location on Nursery Rd, Prestwich. Nestled next to the esteemed Poppythorn Conservation Area and conveniently positioned near Bury New Rd, providing seamless access to the M60. The only drawback was the size of the house, as the traditional 3 up 3 down layout fell short of meeting our client’s family requirements. After we had previously assisted our client with their home extension and renovation project on nearby Lowther Road, Prestwich, our client appreciated how we work and was exciting to start another project with us.

Furthermore, the property was purchased in a state of disrepair, requiring extensive attention and care. The long list of needed improvements included a comprehensive re-plastering throughout, redecoration, installation of a new heating system, full rewire and replacement of all windows & doors – an all-encompassing transformation.

Inspired by the impressive portfolio of recent extension projects completed by PJH, our clients were drawn to the juxtaposition of classic and contemporary aesthetics. Their vision involved a spacious open-plan kitchen, utility area, ground floor shower room, and office, along with the addition of two extra bedrooms and an upgrade for the small box room to create a generously sized master bedroom.

Following on-site discussions, we mutually concluded that the most viable solution to achieve these ambitious plans would be to undertake a ground-floor wraparound extension, first-floor side extension, and a hip-to-gable, pitched roof dormer loft conversion.

Design & planning

Commencing with the ground floor, we initiated the transformation by demolishing the existing garage, acknowledging its fragility and unstuibaility for extending onto and above.  Beginning anew, we reimagined the traditional 3 up 3 down layout by extending the structure 3.5m to the rear, 3m to the side, and approximately 1.3m to the front. These seamlessly interconnected extensions formed a comprehensive wraparound, creating ample & versatile space to work with.

In the rear section, the existing rear and part of the existing side elevations were demolished to give rise to a generous 45m2 open-plan kitchen, dining, and snug area. This dynamic space boasted an expansive 6m wide bi-folding door arrangement at the rear and two large 2.5×1.5m rooflights above, collectively these created an abundance of natural light bathed the newly crafted open plan area.

The side extension catered to our clients practical needs with a centrally positioned shower room and a utility room which is complete with external access. Meanwhile, the front section housed a purposeful 9m2 office space, strategically separated from the living and sleeping quarters to maintain a clear distinction between work and home life. The front extension not only allowed for a redesigned hallway but also facilitated a grand entrance, pushing the front door forward into a new porch, creating a full-height open atrium above and infusing all three floors with volume and natural light.

Transitioning to the first floor, the two large bedrooms, positioned on the left hand side of the property, remained with subtle modifications. The front box room was removed to accommodate the full-height atrium and enabled the new stair access up to the second floor. The rear bathroom underwent expansion and reconfiguration, while the entire first-floor side extension was dedicated to a luxurious 7.5mx3m master suite, encompassing a sleeping area, wardrobe space, and a spacious en-suite.

On the second floor, a symmetrical design unfolded, featuring two bedrooms flanking a central bathroom, all accessed from the shared landing. Each room was nestled within a pitched roof dormer on the rear elevation, boasting generous apex glazing to flood all rooms with natural light and a rear facing view.

Externally, our approach aimed to align with local planning requirements while introducing some contemporary flair. All existing elevations where repointed and new brickwork for all the extended areas was carefully selected to match the existing masonry. All the brickwork to the extended elements on the front elevation utilised the existing brickwork which had been removed from the existing gable wall, all to provide a seamless front elevation and remove the “extension look”. Anthracite grey windows replaced the original worn & dated white plastic frames for a modern touch. To address the first-floor window sills which would have clashed with a pitched roof above the ground floor rear extension, we opted for an overhanging flat roof canopy above the bi-folding doors, adding a contemporary aesthetic and providing shade on warmer days, as well as a weather shield for the windy & wet Autumn and Winter day.

At the roof level, initial aspirations for a flat roof dormer – which would provide optimal levels of usable floor space within the loft, were cut short, due to limitations within local authority guidelines. Instead, aligning with Bury council planning guidance we opted for three pitched roof dormers with full-height triangular glazing at the rear and zinc cladding on the roof and side elevations, we succeeded in elevating the dormers with a touch of sophistication while adhering to the council’s guidelines.

Building regulations & tender

Once we obtained planning consent, we proceeded to create a comprehensive package of building regulations and tender documents. These documents, in collaboration with structural engineers’ drawings, were presented to the client. This allowed us to initiate the tendering process among a group of recommended local contractors based in north Manchester. Throughout this phase, we provided our client with guidance, sample tendering letters, and suggestions for local contractors.

Having previously worked with our client, we had struck up a great relationship. We therefore popped into site on a regular basis throughout the construction works.

Thinking of pursuing something similar to this project? Feel free to take a look at some of our blogs:

Permitted Development: What You Can And Can’t Do
Roof Windows & Roof Lanterns Which Style Is Best?
Things To Consider Before Starting A Loft Conversion?

If you need any advice on the first steps of designing and planning an external renovation project, extension or new build feel free to get in touch for a brief chat, we are here to help.

Email: enquiry@pjhas.co.uk

Tel: 0161 4600382


PJH Architectural Services