Bargyloo Farmhouse – Bold Heath, St Helens

Portfolio Description

Extension and remodel in St Helens

Location Icon

Location

Bold Heath, St Helens

Area Icon

Area

350m²

Cost Icon

Anticipated Cost

£250K+VAT exc. fixtures and fittings (2023)

Services Icon

Services Provided

Detailed building regulations, tender & construction drawings.

Duration Icon

Duration

30 Weeks

Procurement Icon

Procurement

Design & build contractor

The Brief

PJH Architectural Services were recently appointed to work with our client, looking to extend and remodel their elegant former farmhouse in the St Helen’s greenbelt of Bold Heath. Our clients had previously sold a number of plots of land on their site to be developed into a series of private one-off family dwellings, of which PJH were appointed on one of these new build dwellings. We were delighted to get the opportunity to work with our clients, having been appointed on the merits of the new build completed just a stones throw from their property.

The former farmhouse had been heavily extended over the years, creating a bold mismatch of styles both internally and externally. To the front appears a highly traditional Victorian dwelling, consisting of bay windows, and striking brick detailing. To the rear, the original farmhouse sitting elegantly with simple detailing, and to the side a contemporary flat roof extension sitting between the two. Internally this mismatch is felt, with the property seemingly split in two – the Victorian style felt to the front, and a farmhouse aesthetic to the rear. The original farmhouse and the Victorian addition were on drastically different levels, with a difference of over 1.2m at first floor, making accessibility and thoroughfares throughout the property difficult to manage.

The project therefore had two clear objectives; firstly the dwelling was to be converted into two separate family homes, separating the clear differences in building styles, removing the clear disconnect in the home. Secondly providing a two storey extension to the original farmhouse to create additional living accommodation to ensure it would be an ideal forever home for our clients and their extended family.

Design

At ground floor, a series of internal reconfigurations were required to each of the proposed dwellings, in order to ensure that both new family homes had everything required of modern family living. The ‘Victorian’ dwelling had all the charm and character of a traditional period property, so subtle design decisions were required in order to minimise disruption and retain the qualities of the dwelling. By repurposing the large reception room as an open kitchen/dining area, we were then able to open up the lounge/snug onto the gardens beyond and flood this new family area with natural daylight.

Within the second dwelling, the original farmhouse, a small two storey extension was proposed in order to maximise the living space. Having been extended a number of times previously, it was clear that any additions needed to be carefully considered in order to allow them to work cohesively with the original farmhouse and the surrounding properties. Externally, the new extension hugs the previous contemporary addition, helping to tie the previous extension into the overall context of the farmhouse.

At ground floor, the extension sought to create a separate cosy family lounge overlooking the gardens beyond while also providing new access up to the first floor. Moving up to the first floor, a series of spacious bedrooms have been created with views out to the expansive greenery beyond, as well as a new generously sized family bathroom. The master bedroom is complete with walk-in-wardrobe and en-suite facilities, as well as a feature balcony atop the existing flat roof extension – a design move helping to give the extensions cohesion and giving clear purpose to the previous flat roof construction. Special consideration was given to the connections between ground and first floor; our clients were keen on future proofing the dwelling, therefore the forethought of through-floor-lift positioning was retained throughout the process.

PJH Architectural Services were appointed by our clients on the back of receipt of planning approval. Having had a disappointing service from their previous architects, our clients approached us looking for a high quality level of detail & service that we pride ourselves on, and be able to kick-start the project at the detailed drawing stage. It’s not uncommon for clients to approach PJH post-planning, having received a service that falls short from previous designers – if you’re in this position, feel free to get in touch.

Building Regulations & Tender

On the back of planning approval from St Helens Council, PJH Architectural Services proceeded to produce our detailed Building Regulations and Tender drawings package, allowing our clients to gain accurate information of total build costs. With the client also Project Managing the build, our detailed drawings also doubled up as on-site construction drawings. Works are progressing well, and are set to be complete in Summer 2024; we look forward to sharing the completed project.

Thinking of pursuing something similar to this project? Feel free to take a look at some of our blogs:

Don’t Risk The Price Of Incorrect Architectural Information.
How Open Plan Living Improves Your Family Life
An Extension: Why Choose One And How Much?

If you need any advice on the first steps of designing and planning an external renovation project, extension or new build feel free to get in touch for a brief chat, we are here to help.

Email: enquiry@pjhas.co.uk

Tel: 0161 4600382


PJH Architectural Services