Woodlands Parkway – Timperley, Altrincham

Portfolio Description

Bungalow conversion Timperley

Location Icon

Location

Rochdale, Greater Manchester

Area Icon

Area

88m² (948 Sqft)

Cost Icon

Anticipated Cost

£400K+VAT exc. fixtures and fittings (2023)

Services Icon

Services Provided

Sketch proposals/concept design, detailed planning drawings, detailed building regulations and tender drawings.

Duration Icon

Duration

40 Weeks

Procurement Icon

Procurement

Design & build contractor

PJH Architectural Services were appointed to help transform our clients detached dormer bungalow with proposals for a complete first floor extension and extensive external remodel, in Timperley, Altrincham.

The brief

Having recently purchased the property, our clients were keen to make it their own, putting their own stamp on it externally and ensuring the internal layouts maximised the potential of the expansive footprint. A gross internal ground floor area of almost 90m2 showed that the amount of space here wasn’t necessarily the issue but rather how best to utilise it within the uniquely shaped plot. The dormer bungalow itself is somewhat unconventional, a 60o angled ‘L’ shaped footprint wraps around the driveway and opens up onto the rear garden, providing a multitude of unique views out – these views aren’t taken advantage of however, with each bedroom at first floor only having a small, enclosed dormer window to look out from. Externally, the property feels dated; an amalgamation of traditional ‘60’s bungalow’ materials inclusive of render and brickwork looked tired and in need of modernisation while retaining the character of the original dwelling.

Design & visuals

Internally, the project had two distinct aims; firstly the ground floor which was in need of a major overhaul in order to maximise the generous footprint of the existing dwelling. The entrance to the dwelling was tucked away on the side elevation and couldn’t be seen upon the approach to the property. This, along with the tight enclosed internal porch, made for an uninviting approach to the property. We started by relocating the front door to a more prominent, central location, creating a more accommodating internal entrance area and a focal point on the front elevation. Providing a series of glazed doors both internally and externally provides long sight lines all the way through the dwelling, reducing that original feeling of enclosure upon approach. This small design move very quickly unlocked a series of opportunities within the property – the central circulation space allows for ease of access around the dwelling, while minimising unnecessary circulation and corridor space. At the ground floor, a small lounge provides a cosy hideaway to the front of the property, while the focal point of the internal works sees the creation of a grande open plan kitchen/dining/snug area to the rear, taking advantage of dual aspect views out across different areas of the garden through a series of full height glazed windows along with a set of 4.5m wide sliding doors. The glazed doors open out fully onto the garden to allow the internal space to flood outside in the summer, while maximising solar gain in the cooler winter months. The ground floor is complete with a WC and a separate ‘bootilty’ with external access to the side.

Having explored a series of options giving consideration to the first floor, our clients were keen to maximise the available space – we therefore proposed to raise the roof! This needed to be done carefully so as not to become over-imposing on neighbouring dwellings and the overall street scene. Through careful design, we’ve been able to drastically increase the internal head height while providing minimal increase in ridge height by altering the pitch of the roof. This increased head height opened up the possibilities at first floor and allowed for the creation of 4 spacious double bedrooms, two of which are complete with en-suites, alongside a sizable family bathroom and ample storage as all good home needs.

The external appearance of the property was carefully crafted alongside the internal proposals to ensure cohesion of aesthetics. Our client’s wanted the wow-factor, but didn’t want to lose the overall aesthetic & material quality of the existing bungalow. A considered mix of brickwork and render helped to retain the qualities of the dwelling, while subtle hints of delicate timber cladding provided the contemporary edge that our clients desired. A new timber porch provides a focal point to the entrance of the dwelling and marries in with the new contemporary timber qualities of the property.

Once we were all collectively happy with the proposals, PJH Architectural Services had a visual produced of the front of the dwelling, in order to help our clients to visualise exactly what their new forever home would begin to look like, as well as aiding in the planning process by allowing planning officers and neighbours to get a thorough understanding of the proposals and the positive impacts they’ll have on the overall street scene.

Building regulations & tender

As with the majority of our projects, once planning consent is granted, PJH Architectural Services will produce our comprehensive detailed building regulations and tender package of information which in conjunction with structural engineers drawings, can be formally issued to our clients which enables them to tender their project to a selection of north-west based local contractors.

Thinking of pursuing something similar to this project? Feel free to take a look at some of our blogs:

Things To Consider Before Starting A Loft Conversion?
PJH Eco Series: Underfloor Heating Retrofit
Should I Knock Down My House Or Renovate? 

If you need any advice on the first steps of designing and planning an external renovation project, extension or new build feel free to get in touch for a brief chat, we are here to help.

Email: enquiry@pjhas.co.uk

Tel: 0161 4600382


PJH Architectural Services